Câtă importanţă acorzi autoeducaţiei

Steve Siebold era un student sărac atunci când a început lungul şi greul drum spre îmbogăţire. A studiat vieţile a peste 1.200 de oameni de succes şi a descoperit că toţi aveau un lucru important în comun: se educau singuri prin lectură.

„Mergi în casa unei persoane bogate şi unul din primele lucruri pe care le vei sesiza este o bibliotecă cu cărţi pe care le-a folosit pentru a se educa pentru a avea mai mult succes”, a declarat Siebold, acum un speaker şi trainer cunoscut, autor al cărţii „How Rich People Think”.

Nici un sistem educational si nici o scoala actuala nu poate sa-ti dea ceea ce ai tu nevoie in interiorul tau. Lectiile pe care le inveti singur, ghidat de o nevoie interioara de a cunoaste, de a afla, sunt si cele mai valoroase. Ceea ce ai invatat cu efort sustinut, prin incercari si explorari nu vei mai uita niciodata.

Viitorul nu aparţine sistemului educaţional, ci oamenilor care aleg să se autoeduce, să îşi dezvolte abilităţile şi talentele până la gradul de măiestrie şi apoi să ofere valoare lumii.

Oameni importanti care au schimbat lumea

Uita-te la oamenii care au reusit in viata, care au lasat ceva in urma lor, care au schimbat ceea ce se stia pana atunci si vei vedea ca toti au descoperit singuri ceva, au mers pe propria cale de cunoastere. S-au folosit de ceea ce altii au stiut pana la ei, dar au descoperit ceva nou, ceva ce nu se afla-se pana atunci. Acestia nu sunt produsul nici unui sistem, nu sunt cei care au fost ca ceilalti, sunt oamenii care s-au ghidat dupa vocea interioara, care si-au pus intrebari, care au cautat variante.

Toti acesti oameni au invatat sa gandeasca singuri dupa ce s-au autoeducat, au invatat tot ce puteau de la ceilalti, ajungand la o cunoastere aprofundata. Aceasta este calea de a crea ceva nou, de a schimba ceva. Sa inveti tot ce te intereseaza de la inaintasii tai si apoi sa-ti aduci propria contributie.

Selectarea informatiilor relevante

Autoeducatia mai inseamna sa cauti informatia care te intereseaza, sa aprofundezi, sa-ti dezvolti abilitati si sa devii din ce in ce mai bun intr-un domeniu, iar apoi poti sa excelezi si sa-i inveti si pe altii.

Astazi avem acces usor la orice informatie pe care vrem sa o aflam. A nu te informa temeinic despre ceva si a lua de bun ceea ce spun cei care nu cunosc cu adevarat subiectul si doar repeta ce au auzit de la ceilalti, este trist cand totul este atat de la indemana ta. Este atat de usor sa afli orice doresti intr-un timp extrem de scurt. Tot ce ai de facut este sa selectezi dintr-un volum atat de mare de informatie, cea pe care o cauti, cea potrivita. Vei invata cu timpul sa faci din ce in ce mai usor si din ce in ce mai repede acest lucru, pe masura ce vei exersa cautarea.

Deschide ochii spre alte lumi

Pe mine cel putin autoeducatia m-a salvat de la o viata mediocra. Nu m-am nascut intr-o familie care sa ma sustina, nu am avut posibilitatea unei educatii de calitate. Tot ceea ce am invatat in copilaria mea plina de lipsuri, de probleme, de greutati, a fost ca viata este cumplita, o povara, ca oricat te-ai lupta totul este in zadar, esti invins. Nu aveam la acea vreme acces la informatie valoroasa, nu cunosteam vastitatea lumii, nu aveam de unde sa stiu ca exista atatea posibilitati.

Eu am aflat din carti ca exista si alte lumi, ca sunt oameni care traiesc diferit. Citeam tot ce imi cadea in mana, devoram tot. De cand ma stiu eram cu o carte in mana, cel mai mult imi placea sa scriu si sa citesc, iar sa invat imi facea o deosebita placere. Am fost inzestrata de la natura cu o capacitate deosebita de a asimila, de a tine minte, de a face conexiuni intre cunostinte. Nimeni nu m-a invatat vreodata cum sa invat, dar stiam exact cum sa o fac. Era evadarea din lumea mea de zi cu zi, prea mica pentru mine. Mereu mi-a placut sa scriu, sa creez o lume imaginara, mereu am fost o visatoare. Asta m-a dus mereu spre altceva, spre ceva ce simteam ca exista dincolo de lumea limitata in care traiam.

M-am autoeducat in permanenta pentru ca simteam ca astfel pot sa ajung dincolo, intr-o alta lume. Nu aveam alte posibilitati de a ajunge mai departe in viata, decat sa invat mereu. Doar la asta m-am priceput. Ceea ce pentru alti copii reprezenta un chin, sa invete, pentru mine era ceva ce imi facea o deosebita placere. Si astfel tot invatand am progresat in viata si am ajuns chiar mai mult si chiar mai departe decat am visat cand eram copil. Chiar daca sa inveti singur, fara un indrumator inseamna sa te ratacesti uneori in cautari, sa faci lucrurile mai incet si mai tarziu decat in mod normal, aceasta te ajuta sa te descoperi pe tine pe parcursul acestei calatorii, sa te cunosti din ce in ce mai bine.

Scoala mi-a fost mereu draga, mediul in care ma simteam cel mai bine si cred ca asta m-a facut sa ajung sa predau, sa ii invat pe copii din ceea ce am invatat eu. Mereu am fost capabila sa patrund in mintea copiilor, sa le inteleg sufletele, sa vreu sa ii formez asa cum m-am format pe mine, sa le deschid mintile spre alte lumi.

Nu am incetat niciodata sa invat, iar noile cunostinte m-au indemnat mereu sa-mi largesc viziunea. Pasionata dintotdeauna de dezvoltarea umana, fascinata de cum functioneaza mintea noastra extraordinara am inceput sa studiez psihologia. Ma intereseaza sa aflu cat mai multe despre gandurile, sentimentele si emotiile, comportamentele noastre.

Fiind autodidacta am inceput in primul rand sa ma studiez pe mine, sa ma observ, sa ma analizez. Astfel am aflat multe lucruri despre lumea din interiorul meu si continui sa ma descopar in fiecare zi.

Tu ce ai aflat despre tine si despre lume prin cautari si prin eforturi proprii?

Cat de mult te ocupi tu singur de educatia ta?

Cum ai contribuit la educatia ta?

Drumul pe care mergi te ajuta sa te dezvolti si sa cresti asa cum iti doresti?

Esti liber sa te educi, iar educatia te va elibera!

Isaac Asimov spunea: ,,Aotoeducarea este, cred cu fermitate, singurul mod de educatie posibil”

 

Pe curand si pana atunci fii liber la educatie!

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.